Valpsjuka och kennelhosta

Det finns många hundsjukdomar som snabbt sprids. Många av sjukdomarna sprids lättare och snabbare i större hundgrupper och det är också därför flera av sjukdomarna fått namn som valpsjuka och kennelhosta.

Kan valpsjuka och kennelhosta behandlas?

Såväl valpsjuka som kennelhosta kan bli allvarliga. Kennelhosta kan dock i vissa fall lämnas obehandlad om hunden är opåverkad och hålls under noga uppmärksamhet. Sjukdomarna kan dock behandlas i de flesta fall. Antibiotika är en självklar del av behandlingen och flera hundar skrivs också in på veterinärkliniker för att de ska kunna bli friska. Tyvärr är det dock ett par hundar som insjuknar, särskilt i valpsjuka, som aldrig blir friska.

Kan man undvika att hunden blir sjuk?

Det går att undvika att hunden får kennelhosta eller valpsjuka. Det finns vaccin mot båda sjukdomarna. Tills dess att hundarna är vaccinerade bör man hålla dem åtskilda från andra hundar så gott det går. Man bör också undvika besök på till exempel hundparker eller andra platser där många hundar vistas.

Det är viktigt att man kommer ihåg att vaccinera sina hundar med jämn intervall. Hur ofta hunden ska vaccineras står i dess vaccinationsintyg.

Hur smittar sjukdomarna?

Sjukdomarna smittar både via indirekt och direkt kontakt med andra hundar. Hunden kan till exempel smittas genom att lukta på en sko om du fått virus eller bakterier på skon. Hunden kan också få sjukdomar genom att slicka eller lukta på samma sak som en smittad hund varit på. Självklart är hälsning mellan två eller flera hundar också ett givet smittomoment.

Leave a Comment