Hundutställning

En annan hundsport som är att väldigt rolig att titta på är hundutställningar och även om de inte är så fartfyllda lockar de en stor publik. På utställningen bedöms hundens päls, gångarter, beteende och kroppsbyggnad. Hunden ska helt enkelt motsvara rasens standard så bra som möjligt.

Vilka hundar kan ställas ut?

Nästan alla hundar kan ställas ut. Det är dock främst rasrena hundar som ställs ut. Blandraser kan nämligen inte vinna priser som bäst i ras eller liknande. Hunden ska också vara i bra skick för att ställas ut. Den får inte visa aggressivitet, då blir den utesluten.

Hur vinner man?

Man kan vinna flera olika utmärkelser på en utställning. Man vinner genom att ha en hund som blir bäst i respektive grupp. De hundar som matchar rasens standard i alla kategorier får en högre poäng och då större chans att vinna. Alla hundar som är på utställningen, och inom samma ras, jämförs alltså med varandra.

Varför ställer man ut hunden?

Det finns många anledningar till varför man ställer ut sin hund. Vissa gör det för att utställningarna är spännande. Det finns också uppfödare som ställer ut sina hundar för att öka priserna och värdet på sina valpar.

Leave a Comment