Att skaffa en jakthund

Det är inte det lättaste att bestämma sig ifall det är dags att skaffa en jakthund eller inte. Det är ett beslut som du aldrig bör ta spontant, utan endast efter att du tänkt igenom det hela ordentligt. Om du precis har fått jaktlicensen och ska börja jaga för första gången kan det vara smart att du väntar lite med att skaffa hund. Du bör först känna dig bekväm med själva jagandet. Sedan bör du tänka på hur tillgången till hundjakt kommer se ut under de närmaste åren? Kommer du bo kvar på samma ställe, börja resa mer eller jobbar du en hel del? Du bör nämligen ha lite tid över till att ta hand om din hund, och inte endast under jaktsäsongen.

När du ska börja jaga rekommenderas det att du först fokuserar på de nödvändigaste sakerna. Du behöver självklart vapen, bekväma jakt- och friluftskläder och det rekommenderas att du har lite erfarenhet innan du skaffar hund. Jakt- och friluftskläderna bör vara varma, gärna tysta och vattentäta. Vilket vapen du använder beror lite på vad du jagar och vad du har tränat med för vapen. Efter några års erfarenhet kan du börja tänka på att skaffa jakthund.

Välj rätt hund

Många av oss är väldigt trångsynta när det kommer till val av jakthund. Personer som ingår i samma jaktlag väljer ofta likartade hundraser, och i vissa fall är det endast en eller två personer i laget som har en hund.

Ett tips är att du kollar upp vilka typer av jakthundar det finns där du bor, och hur gamla de är. I vissa fall kan det nämligen vara bättre att du köper en vuxen hund som redan har jakterfarenhet istället för en ny valp.

Etablerade hundraser

När du letar efter en jakthund rekommenderas det att du i första hand håller dig till en större, och etablerad, hundras. Prata med personer som har erfarenhet av jakthundar och lyssna på deras råd. Det är bäst att du som är en förstagångsköpare håller dig till en provad jakthund och inte en ny oprövad ras.

Många jakthundsraser har specialklubbar där det alltid jobbas mot att förbättra standarden för raserna. Det kan då handla om allt från de jaktliga egenskaperna en hund kan ha, sjukdomar och till och med utseendet. Vill du köpa en valp rekommenderas det att du vänder dig till personer som känner till allt om jakhundvalpar. De kan ha bra tips på vad du bör tänka på när du uppfostrar hunden.

Dokumentation

Om du vill ha en riktig jakthund bör du alltid se till att välja en bra uppfödare. De bör ha dokumentation tillgänglig på hundens alla egenskaper. Du bör aldrig lista på endast vad de säger. Be alltid om att få bevis. Det kan även vara smart att du besöker Kennelklubbens hemsida och kollar upp hälsostatus och jaktprovsmeriter.