Vad kostar det att ha hund?

Det kostar en hel del pengar att köpa en hund. Bara inköpspriset kan ligga på 15 000 kronor för en renrasig valp. En blandrashund kan vara något billigare men hundar är väldigt sällan gratis. Inköpspriset är dock en liten summa i förhållande till vad det kostar att ha hund i det långa loppet.

Inköp av foder

Bara när man tittar på fodertester i tidningar som Expressen kan man snabbt se att hundfoder av bra kvalitet inte är billigt. Visst finns det foder till en låg kostnad men de är i regel av bristfälligt innehåll. Om hunden på grund av sjukdom eller liknande behöver veterinärfoder kommer kostnaden att öka än mer.

Försäkring

Hunden måste vara försäkrad. Försäkringen ersätter en del av de kostnader man får betala hos veterinären om hunden blir sjuk eller skadad. Försäkringen kan också ge ersättning om hunden skulle avlida om man tecknat en livförsäkring. En hundförsäkring kostar omkring 500 kronor i månaden men om man väljer tillägg av olika slag kan försäkringen bli dyrare.

Träningar

Det är inte alla som vill gå på träningar eller kurser med sin hund men om man vill det tillkommer kostnader även för det. Hur stor kostnaden kan bli varierar något mellan olika klubbar. Det finns till exempel valpkurser för bara några hundralappar, men det finns också privatlektioner för ett par tusenlappar per lektion. Om man vill gå på kurs med sin hund kan det vara klokt att titta på vilka kurser som är mest aktuella. Då kan man lägga undan pengar till framtida kurser.

Vaccinering och annat

Saker som vaccinering, ID-märkning och liknande ingår inte i försäkringen. Det är kostnader man får stå för själv. Om hunden behöver ett pass samt rabiesvaccinering för resa utomlands tillkommer ytterligare kostnader. Man bör räkna med att lägga undan omkring 500 kronor varje månad för den här typen av utgifter, samt för att kunna betala försäkringens självrisk om den behöver användas.

Leksaker och andra tillbehör

Det behövs också några leksaker, tuggben och liknande till hunden. Om den inte har något att tugga på kommer den snart att ge sig på bordsben, skor och annat. Med ett par leksaker kan hunden sysselsätta sig själv. Se bara till att de är säkra för hunden att hålla på med.

Leave a Comment