Skaffa valp eller vuxen hund?

När man ska skaffa hund kan det vara klokt att titta på om man vill ha en valp eller en vuxen hund. En valp kräver mer uppfostran, den behöver rastas oftare och dessutom kan den leva i upp till 20 år. Är det en äldre person som skaffar hund kan det alltså vara klokare att välja en vuxen hund som inte kräver lika mycket arbete. Men vilka fördelar kan det finnas med att skaffa en valp?

Fördelar med att skaffa en valp

När man skaffar en valp tar man hem hunden när den är ung. Man kan uppfostra den som man vill, man kan lära den kommandon och man får följa hunden hela livet. En annan fördel med att skaffa en valp är att man har många lyckliga år framför sig och man kan träna olika hundsporter om man så vill.

Att hitta en vuxen hund

Om man istället är ute efter en vuxen hund är det i regel omplaceringar man får leta bland. Vuxna hundar kan omplaceras av flera olika anledningar. Någon kan ha tröttnat på sin hund eller så inser man att det inte finns tid för den. Hunden kan också ha någon form av beteendestörning som man inte kan hantera, eller så accepterar hunden inte andra husdjur i familjen. På nätet kan man finna flera typer av omplaceringar men det gäller att läsa på ordentligt.

Vilka svårigheter kan det innebära att ta hand om en vuxen hund?

En vuxen hund kan ha en hel del med sig i bagaget när man tar hand om den om den kommer från ett hem där den inte haft det bra. Man måste vara beredd på att lägga ner mycket tid på att vänja hunden vid allt nytt. Det finns så klart undantag och även vuxna hundar kan snabbt komma till rätta.

Leave a Comment