Tips för att bygga en hundkoja

Något som man ofta ser i filmer är att hundar har hundkojor. Det finns en del fördelar med hundkojor. Dels så får hunden sin egna plats men det kan också vara ett sätt för att få hunden att vistas mer ute. Det är dock viktigt att den har en varm plats att vila på.

Funderar du på att skaffa eller göra en hundkoja själv så är trä att föredra. Ibland kan du få tag på gammal ved billigt hos någon som håller på med vedhantering. Trä är att föredra då hundkojan ska skydda mot vind och alla väderlekar. Det är bra både för kyligare dagar som stekheta sommardagar. Du kanske redan håller på med vedhantering och har lite trä över. Då är det perfekt att använda den överblivna veden till en hundkoja.

Byggtips och storlek på hundkojan

När du bygger din hundkoja så behöver du kolla hur stor/liten din hund är. Till exempel så behöver hundkojan vara så pass stor att hunden kan stå upp inne i den. När du skaffar hund så tillkommer många kostnader så som försäkring, foder och annat. Vill du att din hund ska vistas ute mer så är även en hundkoja en bra investering.

Material till hundkojan

För att bygga en hundkoja så behöver du inte heller något bygglov. Beroende på hur stor hundkojan blir. När det kommer till placering av hundkojan så är det bra att tänka på att placera hundkojan på stenplattor eller där det är platt. Då står hundkojan stabilare. Vill du inte använda trä som material så är det även vanligt med hundkojor i plast. En av fördelarna med hundkojor i plast är att de är lätta att flytta. De brukar även vara lätta att rengöra då du kan spola rent eller ta en disktrasa på väggarna. Hundkojor i plast brukar även vara lite billigare än de i trä.