Så här vänjer du din hund med katt

I tv-serier och filmer är det vanligt att katter och hundar ses som naturliga fiender. Det finns dock hundar och katter som kommer överens med varandra. Vissa bor till och med i samma hem utan problem. Har du en hund som du vill introducera till en katt finns det vissa steg som är bra att följa.

Det kan vara skillnad på hundens beteende när den ser en katt ute på promenad och när den ser en katt inomhus. Jaktinstinkten slår till på vissa hundar när de ser katter ute under en promenad. Det behöver dock inte betyda att de inte kan bo med katter. Vid introduktion mellan katt och hund är det alltid bra att vara försiktig och ta det steg för steg.

Första steget: Bekanta sig med den nya doften

I ett hem där både hund och katt skall bo är det viktigt att de har sina egna prylar. Till exempel så behöver katten en kattlåda med sand där den kan uträta sina behov i fred. Det är också bra om kattens kattlåda står på ett ställe där hunden inte kan komma åt. Då får katten också ett ställe där den får lugn och ro. Ett av de första stegen när det kommer till att vänja katt vid hund är att de får bekanta sig med varandras dofter. Du kan till exempel ta en kattleksak och låta hunden få lukta på den och katten kan få lukta på hundens filt eller leksak.

Andra steget: Titta på avstånd

Andra steget är att katten och hunden skall få se varandra på avstånd. Det är bra att ha en grind eller ett galler. I det här steget bör hunden även vara kopplad ifall den skulle bli aggressiv. När hunden och katten ser varandra är det viktigt att båda får belöning i form av mat eller leksaker. Det är även viktigt att inte hetsa fram något. För att det skall bli så bra som möjligt är det bättre att upprepa detta steg flera gånger. På så sätt blir det en positiv upplevelse för både hunden och katten. Du som ägare kan också känna dig lugnare om du upprepar detta steg flera gånger.

Tredje steget: Nosa på varandra

Det tredje steget är att hunden och katten skall få nosa på varandra. I det här steget kan hunden och katten vara i samma rum. Hunden bör fortfarande vara kopplad för säkerhets skull. Det är även bra att se till så att katten har en flyktväg ifall den blir stressad. Håller sig både katten och hunden lugna är det viktigt att belöna. Detta steg bör också upprepas flera gånger för att båda skall känna sig säkra. Det är även viktigt att du inte lämnar hunden och katten ensamma.